De Brexit-onderhandelingen lijken muurvast te zitten: over en weer worden verwijten gemaakt.

Voor het eind van dit jaar moeten het VK en de Europese Unie een handelsdeal sluiten om een zogenoemde no deal-Brexit te voorkomen.

Bij een no deal komen er wederzijds invoerheffingen en is de economische schade voor de handelsbetrekkingen zeer groot.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de opstelling van de Britse onderhandelaars in het handelsoverleg met de EU. Jean-Yves Le Drian klaagde dat geen vooruitgang wordt geboekt door de “onverzettelijke” en “onrealistische” houding van de Britten.

Het Verenigd Koninkrijk stapte eerder dit jaar officieel uit de Europese Unie. Londen en Brussel proberen nu om het eens te worden over een handelsovereenkomst.

Er moet voor het eind van het jaar een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode die begon na de Brexit. Tijdens die overgangsperiode houdt het Verenigd Koninkrijk zich nog aan EU-regels en verandert er in veel opzichten nog maar weinig voor de Britten.

De partijen hebben nog een paar maanden om er samen uit te komen, maar een doorbraak lijkt niet in zicht te zijn.

Op tafel liggen onder meer investeringen, de handel in goederen en diensten, de rol van het Europees Hof van Justitie en het toezicht op de afspraken en geschillenbeslechting. Ook over transport, sociale zekerheid en politie- en justitiesamenwerking wordt gesproken.

Als het niet lukt om tijdig een deal te sluiten, dreigt alsnog een zogeheten no-deal Brexit. Dan moeten de EU en het Verenigd Koninkrijk handel gaan drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat zou kunnen leiden tot chaotische toestanden aan de grens.

Barnier somber over Brexit-deal

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier beaamde vrijdag nog dat er nog steeds geen schot zit in de onderhandelingen. "Ik ben teleurgesteld en bezorgd", aldus de Fransman.

Zijn Britse tegenhanger David Frost klaagde dat juist de EU onredelijke eisen stelt.

De teams van de EU en de Britten zijn na een korte zomerstop afgelopen week weer aan het werk gegaan. Een akkoord moet uiterlijk voor eind oktober zijn bereikt om het technisch en juridisch tijdig te kunnen afronden, waarschuwde Barnier. Zo moet het Europees Parlement het verdrag goedkeuren.

Barnier zei "verbaasd" te zijn over het gebrek aan ambitie aan Britse zijde omdat premier Boris Johnson in juni nog had gezegd dat het tempo van de onderhandelingen over de fundamentele onderwerpen, waaronder de visserij en het toezicht op de afspraken, zouden worden opgevoerd.

In een verklaring zei Frost dat een akkoord "nog steeds mogelijk en ons doel is, maar het is duidelijk dat dit niet gemakkelijk bereikt zal worden." Hij noemde de discussies "nuttig", maar erkent dat er "weinig vooruitgang is geboekt."

Frost wijt dat aan de opstelling van de EU over staatssteunregels en de visserij. "Brussel staat erop dat we het hierover eens worden voordat we andere substantiële onderwerpen afhandelen. Dat maakt het onnodig moeilijk om vooruit te komen."

LEES OOK: De Ierse eurocommissaris Phil Hogan stapt toch op na het schenden van de coronaregels – dat is een klap voor de Brexit-gesprekken